Towards Sustainable Agriculture: A Comparative Analysis of Organic Crop Area in Czechia, Poland, Slovakia, and Hungary - Priečková, Dominika
Táto štúdia analyzuje trendy a trajektórie rastu ekologického poľnohospodárstva v krajinách Vyšehradskej štvorky (V4) – Česku, Poľsku, na Slovensku a v Maďarsku – v období od roku 2018 do roku 2022. Uprostred rastúcich environmentálnych a sociálnych výziev sa ekologické poľnohospodárstvo stalo udržateľnou poľnohospodárskou alternatívou v reakcii na zmenu klímy, znečistenie a stratu biodiverzity. Výskum skúma celkovú poľnohospodársku plochu každej krajiny, pričom zdôrazňuje percento pôdy venovanej ekologickému poľnohospodárstvu a jeho vývoj počas stanoveného obdobia. Zistenia ukazujú, že zatiaľ čo Česko si udržiava najväčšiu plochu ekologického poľnohospodárstva, Maďarsko vykazuje najvýznamnejšiu mieru rastu, čo naznačuje posun smerom k udržateľným postupom. Táto štúdia v konečnom dôsledku poskytuje cenné poznatky o potenciáli rozširovania ekologického poľnohospodárstva v regióne V4 s dôrazom na jeho úlohu pri dosahovaní udržateľného rozvoja vidieka a ekologickej rovnováhy.