Environmental Aspects of V4 Household Consumption - Hošková, Elena
S rastúcou životnou úrovňou sa zvyšuje celková spotreba domácností. Okrem uspokojovania potrieb má však vysoká spotreba aj negatívne dôsledky, z ktorých jedným je znečistenie životného prostredia. Hlavným cieľom tejto práce je preskúmať, ako spotreba domácností v krajinách V4 ovplyvňuje životné prostredie, najmä z hľadiska produkcie odpadu. Spotreba domácností sa chápe prostredníctvom výdavkov na potraviny a nealkoholické nápoje, alkoholické nápoje, oblečenie a obuv a bytový nábytok a vybavenie. Na analýzu sa používa deskriptívna štatistika a regresná analýza s využitím údajov z Eurostatu za roky 2004 – 2020. Výsledky naznačujú, že vo všetkých krajinách V4 s rastúcimi výdavkami na potraviny a nealkoholické nápoje sa zvyšuje aj produkcia odpadu z domácností. Ostatné sledované výdavky majú v rôznych krajinách rôzny vplyv na produkciu odpadu.