Kultura v životě Čechů: zájmy, zvyky a bariéry v přístupu dle dat - Kamlarová, Kristýna
Kultúra zostáva dôležitou súčasťou života českej populácie, napriek tomu sa jej formy a miera zapojenia verejnosti líšia naprieč oblasťami aj generáciami. Zatiaľ čo filmy a hudbu sledujeme a počúvame takmer denne, čítanie kníh a návšteva divadiel, múzeí alebo galérií zostáva skôr príležitostnou aktivitou. Pri voľbe konkrétnych foriem kultúrneho zážitku zohrávajú úlohu nielen demografické faktory, ako je vek, pohlavie či dosiahnuté vzdelanie, ale tiež časová dostupnosť a ekonomické možnosti jednotlivcov. Otázkou zostáva, aké determinanty ovplyvňujú preferencie kultúrnej spotreby a z akých dôvodov niektoré oblasti kultúry vykazujú vyššiu mieru obľuby ako iné.