(Ne)prípustnosť kamerových záznamov ako dôkazných prostriedkov v pracovnoprávnych sporoch - Žuľová, Jana
S vývojom moderných technológií a ich cenovou dostupnosťou sa počet dôkazných prostriedkov zvyšuje, čo môže priniesť určité komplikácie pri ich hodnotení. Obľúbeným dôkazným prostriedkom sa stali záznamy z kamier, a to pre ich pomerne vysokú výpovednú (informačnú) hodnotu. Diskutovanou sa tak stala otázka ich prípustnosti v prípadnom konaní, aj v sporoch medzi zamestnávateľom a zamestnancom. Podľa čl. 16 CSP v zásade platí, že nezákonne vyhotovený a získaný kamerový záznam je ako dôkazný prostriedok neprípustný. Nezákonnosť dôkazu sa posudzuje v spektre platných a účinných právnych predpisov a škála možných porušení pri monitorovaní zamestnanca je skutočne široká. Autori preto uviedli procesný postup súdu pri predložení kamerového záznamu v spore medzi zamestnávateľom a zamestnancom.