28. právní režim na obzoru? - Georgiev, Jiří
Súčasťou snahy Európskej komisie o podporu konkurencieschopnosti a zjednodušeniu investičného prostredia je i avizovaný zámer predložiť novú úpravu tzv. 28. právneho režimu, teda novej právnej formy stojacej mimo reguláciu, ktorou sa vymedzený segment obchodných spoločností riadi na území niektorého z 27 členských štátov EÚ. Vo svojom tohtoročnom pracovnom programe Komisia tvrdí, že týmto krokom sa uľahčí inovatívnym spoločnostiam pôsobenie na vnútornom trhu, pričom súčasne spomína s tým súvisiace zásahy do postavenia obchodných spoločností, insolvenčného práva, zdanenia a pracovného práva. Podobný záver napokon zaznel taktiež v tzv. Kompase konkurencieschopnosti, ktorý bol Komisiou zverejnený v januári tohto roku.