Postavenie miestnej samosprávy v rámci verejného a súkromného práva - Hrtánek, Ladislav
Obec vystupuje raz ako správny orgán s autoritatívnymi právomocami, inokedy ako rovný partner v súkromnoprávnych vzťahoch. Článok jasne odlišuje obe roviny a ukazuje, čo z nich pre samosprávu vyplýva pri dokazovaní, rozhodovaní a uzatváraní zmlúv. Autor informuje, kedy má obec nadradené postavenie a kedy musí rešpektovať zásadu rovnosti strán. Poskytuje praktické opory v zákonoch aj tipy, ako sa vyhnúť procesným nedostatkom pri výkone verejnej správy obcami.