Modelling Trends in Sustainable Fuel Consumption of Compressed Natural Gas Vehicles - Szaryszová, Petra, 1984-
Modelovanie trendov v spotrebe stlačeného zemného plynu (CNG) ako udržateľného paliva v cestnej doprave a jeho porovnanie s tradičným dieselovým pohonom. Posúdenie divergencie medzi CNG a naftou z hľadiska palivovej účinnosti a vplyvu na životné prostredie na základe analýzy historických údajov o spotrebe od roku 2015 do roku 2020. Výskum využíva časovú analýzu a lineárnu regresiu na predikciu spotreby do roku 2030. Metóda divergencie kvantifikuje rozdiel v rýchlosti vývoja medzi týmito dvoma palivami, zatiaľ čo bibliometrická analýza poukazuje na záujem výskumu o témy ako emisie, spaľovanie a alternatívne palivá. Bibliometrická analýza zároveň odhaľuje, že CNG je ústrednou témou vo výskume alternatívnych palív, najmä v ázijských krajinách, ako je India, Pakistan a Čína, kde urbanizácia a environmentálne tlaky poháňajú inovácie. Kombinácia empirických údajov a globálnych výskumných trendov podporuje záver, že CNG predstavuje nielen technologicky a environmentálne lepšiu možnosť, ale aj výskumom podloženú cestu k nízkoemisnej a nákladovo efektívnej cestnej doprave.