Time-Varying Relationship and Diversification between Sin Stocks, Bitcoin and Gold - Čeryová, Barbara, 1997-
Hoci sa zdá, že trhové preferencie sa posunuli smerom k udržateľnosti, „hriešne“ akcie, spojené s aktivitami ako sú hazardné hry, tabak, alkohol alebo zbrane, naďalej prekonávajú udržateľné akcie vo výnosoch a odolnosti voči trhovým šokom. Ich vzťah s inými triedami aktív však zostáva nedostatočne preskúmaný. Práca skúma súvislosti a diverzifikačné výhody „hriešnych“ akcií so zlatom, tradičným bezpečným útočiskom, a bitcoinom, kvázi bezpečným útočiskom, za obdobie od 1. januára 2014 do 31. decembra 2024. Zistenia odhaľujú slabý až zanedbateľný pozitívny vzťah medzi „hriešnymi“ akciami, bitcoinom a zlatom za stabilných trhových podmienok, ktorý sa rýchlo zintenzívňuje pri poklesoch trhu. Obe aktíva poskytujú „hriešnym“ akciám značné diverzifikačné výhody až do polovice roka 2019, keď je ich pozitívny spoločný pohyb minimálny. Napriek tomu sa posilňuje počas globálnych kríz, ktoré nastanú neskôr, vrátane pandémie Covid-19, energetickej krízy a konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou, a ani bitcoin, ani zlato nefungujú ako bezpečné aktíva. Výhody diverzifikácie však, hoci sú znížené, zostávajú výraznejšie pre zlato ako pre bitcoin. Bitcoin vykazuje krátkodobé aj dlhodobé pozitívne korelácie s "hriešnymi" akciami spolu s nestabilnou dynamikou predstihu a oneskorenia, zatiaľ čo zlato vykazuje iba krátkodobý pozitívny spoločný pohyb predtým, ako sa vráti k slabším koreláciám.