Assessing Employees’ Knowledge and Skills in Cybersecurity: Quantitative Research in Slovakia - Beláňová, Benita, 1973-
Štúdia prispieva k výskumu kybernetickej bezpečnosti skúmaním názorov manažérov spoločností pôsobiacich na Slovensku na úroveň vedomostí a zručností zamestnancov v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Zameriava sa na identifikáciu najviac chýbajúcich a najviac cenených kompetencií s cieľom posilniť opatrenia v oblasti kybernetickej bezpečnosti a riešiť rastúce obavy manažérov na celom svete. Napriek rozsiahlemu výskumu literatúry o kybernetickej bezpečnosti existuje výrazná medzera v chápaní špecifických nedostatkov vedomostí a zručností medzi zamestnancami v slovenských spoločnostiach. Zatiaľ čo mnohé štúdie zdôrazňujú ľudský faktor v kybernetickej bezpečnosti, len máloktoré sa zameriavajú na detailné kompetencie, ktoré manažérom najviac chýbajú a ktoré si najviac cenia. Cieľom tejto štúdie je vyplniť túto medzeru poskytnutím empirických údajov o týchto kritických aspektoch, a tým prispieť k cielenejšiemu a efektívnejšiemu kybernetickému vzdelávaniu a rozvoju. Výskum zahŕňal dotazníkový prieskum, ktorý sa uskutočnil od januára do júna 2024 a ktorého sa zúčastnilo 357 manažérov. Údaje boli analyzované pomocou štatistických metód vrátane deskriptívnej štatistiky a Kruskal-Wallisovho testu. Štúdia zistila, že flexibilita, riešenie problémov a efektívna komunikácia sú najviac chýbajúce, ale zároveň najcennejšie zručnosti v kybernetickej bezpečnosti.