Employee Knowledge and Skills in Cybersecurity - Beláňová, Benita, 1973-
Článok skúma názory manažérov spoločností pôsobiacich na Slovensku na úroveň vedomostí a zručností zamestnancov v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Detailnejšie sa zameriava na vedomosti a zručnosti, ktoré zamestnancom v oblasti kybernetickej bezpečnosti najviac chýbajú, a porovnáva ich s vedomosťami a zručnosťami, ktoré sú v spoločnostiach najviac cenené. Okrem toho na základe štyroch hypotéz analyzuje parametre, v ktorých sa hodnotenie skúmaných vedomostí a zručností štatisticky významne líši. Zdrojové údaje boli získané z dotazníkového prieskumu, ktorý sa uskutočnil v januári – júni 2024 v spoločnostiach pôsobiacich na Slovensku. Respondentmi boli manažéri spoločností, ktorých kompetencia zahŕňala oblasť kybernetickej bezpečnosti. Do prieskumu bolo zapojených 357 respondentov. Výsledky ukázali, že najviac chýbajúcimi a zároveň najcennejšími znalosťami a zručnosťami sú flexibilita a konštruktívny prístup k riešeniu problémov a schopnosť efektívne komunikovať s vedením spoločnosti.