Obecné polície na Slovensku. Stručná analýza verejnej služby - Černěnko, Tomáš, 1981-
Miestna samospráva na Slovensku má možnosť zriadiť vlastný zbor pre vynucovania práva na jej území vo forme obecnej polície. Túto možnosť však využíva iba zlomok miestnych samospráv. Ak sa miestna samospráva k zriadeniu obecnej polície odhodlá je otázne aké priority v oblasti vynucovania práva stanoví – či sa pokúsi o komplexný prístup a teda vynucovanie práva vo všetkých zverených oblastiach alebo sa uchýli k jednoduchým riešeniam. Cieľom príspevku je poskytnúť stručnú analýzu fungovania obecných polícií na Slovensku na základe údajov o výdavkoch miestnej samosprávy a správach o činnosti obecných polícií.