Digitalisation of the Public Sector in Thailand – Insights Into Thailand's Public Sector Digitalisation Strategy - Čaplánová, Anetta, 1967-
Štúdia skúma úsilie Thajska o digitalizáciu so zameraním na to, ako vládne agentúry implementujú služby elektronickej verejnej správy s cieľom zlepšiť služby a znížiť náklady. Na základe údajov z prieskumu od 288 zástupcov ústredných a regionálnych vládnych inštitúcií výskum identifikuje kľúčové oblasti zamerania thajskej digitálnej stratégie a hodnotí jej účinnosť prostredníctvom faktorovej a deskriptívnej analýzy. Výsledky ukazujú, že digitálne nástroje sa široko používajú v sektoroch, ako je obrana, ochrana životného prostredia, zdravotníctvo a vzdelávanie. Výsledky tiež ukazujú, že v Thajsku digitálne nástroje prispievajú k zlepšeniu poskytovania služieb, znižujú administratívnu záťaž a zlepšujú transparentnosť. Finančné prínosy sú počas plánovania a hodnotenia projektov často podceňované. Len malý počet agentúr uvádza, že systematicky meria finančnú návratnosť projektov IKT, a to aj napriek ich dlhodobému potenciálu posilniť verejné financie. Medzi výzvy brániace efektívnej digitálnej transformácii patrí nerovnomerná digitálna gramotnosť, nízka vyspelosť služieb a obmedzená integrácia údajov medzi agentúrami. Ďalšie výzvy predstavujú aj obavy týkajúce sa bezpečnosti údajov a rozdielov v prístupe k nim medzi mestským a vidieckym obyvateľstvom. Prípad Thajska ukazuje, že digitalizácia môže viesť k efektívnosti aj inklúzii, ale jej úspech závisí od koordinovanej implementácie, dôkladného hodnotenia a cieleného úsilia o zlepšenie digitálnych zručností občanov a zamestnancov verejného sektora.