Príspevok pri narodení dieťaťa v roku 2026 - Petríková, Lucia
Systém štátnej sociálnej podpory je jedným zo základných systémov práva sociálneho zabezpečenia, ktorý je zameraný najmä na pomoc rodinám s nezaopatrenými deťmi. Ide tak o realizáciu rodinnej politiky. Príspevok pri narodení dieťaťa patrí medzi štátne sociálne dávky, t. j. dávky zo systému štátnej sociálnej podpory. Kto má nárok na túto štátnu sociálnu dávku? V akej výške sa poskytuje?