Cloud Computing and the Laboratory of Numerical Mathematics - Szabó, Peter
Univerzity a výskumné organizácie majú cloudové infraštruktúry, ktoré umožňujú používateľom prístup k výpočtovým zdrojom. Táto kapitola popisuje, ako môžeme použiť cloudovú technológiu na vytvorenie laboratória numerickej matematiky. Pomocou cloudovej technológie vytvoríme virtuálny počítač vhodný na vykonávanie zložitých matematických výpočtov a vytváranie pomocných materiálov pre matematické vzdelávanie. Tieto vlastnosti našej technológie ilustrujeme na dvoch jednoduchých príkladoch. Virtuálny počítač bude k dispozícii v cloudovej infraštruktúre našej univerzity. Výpočty sa vykonávajú pomocou notebookového servera Sagemath, ktorý používa najnovšiu verziu jazyka Python a beží na operačnom systéme Ubuntu. Komunikáciu medzi používateľom a serverom zabezpečuje rozhranie JupyterLab. Prístup je zabezpečený k open source systémom používaným v tejto technológii.