Conspiracy Theories, Social Media, and Trust in Institutions in Three Central European Countries - Mrva, Marianna
Mnohí považujú sociálne médiá za živnú pôdu pre konšpiračné teórie, ktorých algoritmy umožňujú ich rýchle šírenie. Iní tvrdia, že dôvodom šírenia konšpiračných teórií sú iné základné faktory, ako napríklad nedôvera v inštitúcie. Štúdia skúma vzťah medzi vierou v konšpiračné teórie, používaním sociálnych médií a dôverou v inštitúcie v troch stredoeurópskych krajinách: Českej republike, Maďarsku a Slovensku. Umožňuje tak lepšie pochopiť sociálne faktory, ktoré prispievajú k šíreniu konšpiračných teórií a poukazuje na dôležitosť miestneho sociopolitického kontextu.