Sloboda svedomia dieťaťa v kontexte ústavnoprávnych limitov rodičovských práv - Chromeková, Mariana
Analýza práva dieťaťa na slobodu myslenia, svedomia a náboženstva v interakcii s rodičovskými právami a povinnosťami. Pozornosť sa sústreďuje na limity rodičovskej autonómie, princíp najlepšieho záujmu dieťaťa a procesné štandardy pri zásahoch do slobody svedomia. Autorka formuluje metodiku trojstupňového testu (zákonnosť – legitímny cieľ – nevyhnutnosť a proporcionalitu). Cieľom článku je poskytnúť ucelený právny rámec a metodiku posudzovania takýchto zásahov.