Analýza úrovne digitálnych zručností v krajinách EÚ 27 - Labudová, Viera, 1958-
Pri formovaní kľúčovej agendy EÚ v oblasti digitalizácie (European Commision, 2018) sa predpokladalo, že digitalizácia bude predstavovať účinný prostriedok boja proti chudobe. Dokumenty Agendy obsahovali konkrétne iniciatívy, programy financovania a politické opatrenia zamerané okrem iného aj na podporu rozvoja digitálnych zručností. Pomerne rýchlo sa ukázalo, že sociálno-ekonomicky znevýhodnené skupiny, ako sú nezamestnaní, ľudia s nízkym stupňom dosiahnutého vzdelania, etnické menšiny, zdravotne postihnutí a ľudia ohrození chudobou alebo sociálnym vylúčením majú väčšinou obmedzené možnosti prístupu k informačno-komunikačným technológiám (IKT) a základným digitálnym kompetenciám (Armitage, & Nellums, 2020).