Seven Issues Facing Central Banks Today - Buiter, Willem H.
Centrálna banka je fiškálnym a finančným agentom vlády, jej skutočným vlastníkom. Jej účty by mali byť konsolidované a nemalo by existovať žiadne súkromné ​​vlastníctvo kapitálu centrálnej banky. Centrálne banky by mali mať s vládou symetrickú dohodu o rozdelení zisku a strát alebo o rekapitalizácii. Peniaze centrálnej banky sú pasívom len na meno. Toto by sa malo uznať v medzičasových rozpočtových obmedzeniach centrálnej banky a konsolidovaného štátu. Fiškálna teória cenovej hladiny je logický klam. Cieľovanie priemernej inflácie je potenciálne nákladné a nemá žiadnu oporu v ekonomickej teórii. Prevádzkovo nezávislé centrálne banky budú monetizovať verejný dlh, aby zabránili štátnemu bankrotu a súvisiacej vážnej finančnej nestabilite, aj keď je to nezlučiteľné s mandátom cenovej stability. Efektívna dolná hranica sa musí odstrániť zrušením papierových peňazí a vytvorením úročenej retailovej digitálnej meny centrálnej banky, použiteľnej v online a offline transakciách a bez obmedzení veľkosti účtov alebo transakcií.