How Close Is China’s Medium-Term Outlook to That of Japan? An Economic-Historical Perspective - Herrero, Alicia Garcia
Po desaťročiach silného rastu začala čínska ekonomika okolo roku 2012 stabilne spomaľovať. Súčasný rast HDP je menej ako polovica predchádzajúcich úrovní a očakáva sa, že tento trend bude pokračovať. Od prasknutia realitnej bubliny v polovici roka 2021 deflačné tlaky vyvolali obavy, že Čína by mohla nasledovať trajektóriu Japonska zo začiatku 90. rokov. Obe krajiny vykazujú podobné štrukturálne črty: nízku súkromnú spotrebu, vysoké úspory a značné ekonomické nerovnováhy – čínska ešte viac. Ich politické reakcie sa tiež navzájom odzrkadľovali: pomalé menové a fiškálne uvoľňovanie, zameranie sa na výrobu a spoliehanie sa na obchodné prebytky, čo vyvolalo protekcionistické reakcie USA. Podobne ako Japonsko, aj Čína presúva výrobu do zahraničia, aby čelila obchodným bariéram. Čína sa však v kľúčových ohľadoch líši: stále je to rozvíjajúca sa ekonomika s väčším priestorom pre rast a je oveľa silnejšou geopolitickou silou ako Japonsko. Táto moc motivuje technologické obmedzenia USA a zároveň dáva Číne širší globálny vplyv, najmä na globálnom Juhu. Či Čína zopakuje cestu Japonska, zostáva kľúčovou a otvorenou otázkou.