Comparative Analysis of AI Use in a Business Sphere in EU Countries - Belanová, Katarína, 1978-
V posledných rokoch sa umelá inteligencia (AI) stala jedným z najdôležitejších faktorov ovplyvňujúcich fungovanie podnikov. Jej vplyv je badateľný od výroby a logistiky až po marketing a zákaznícku podporu. Pre firmy to znamená nielen potrebu prispôsobiť sa novým trendom, ale aj potrebu efektívne vyhodnotiť výhody a riziká, ktoré implementácia AI prináša. Zhodnotenie súčasného stavu implementácie AI v podnikateľskom sektore v krajinách EÚ s dôrazom na Slovensko a navrhnutie opatrení na jej zlepšenie. Prostredníctvom porovnávacej analýzy sa zistilo, že slovenské firmy využívajú umelú inteligenciu menej ako ich konkurenti v západnej Európe. Len 29 % slovenských firiem dosahuje vysokú úroveň integrácie a inovácií. Ide o piaty najnižší podiel v EÚ. Pozitívne možno hodnotiť, že v určitých oblastiach je naša krajina už teraz nad priemerom EÚ, ako aj v účeloch, na ktoré sa AI používa. Tieto zistenia odhaľujú viacero výziev, ale aj príležitostí. Slovensko má potenciál stať sa aktívnym hráčom v oblasti umelej inteligencie, najmä ak sa zlepší prístup k technológiám, zvýši sa digitálna pripravenosť malých a stredných podnikov a prehĺbi sa spolupráca medzi podnikmi, akademickou obcou a štátom.