Pracovná disciplína a bezpečnosť práce - Hrtánek, Ladislav
Pracovná disciplína je podstatným pojmom pre riadny výkon závislej práce. Pritom sa vzťahuje nielen na výkon práce v rámci pracovného pomeru, ale aj na dohody o prácach, vykonávaných mimo pracovného pomeru. Pracovná disciplína má súvis s bezpečnosťou vykonávanej práce. Prípadné porušenie pracovnej disciplíny spôsobuje ohrozenie bezpečnosti práce, hlavne vtedy, pokiaľ porušenie pracovnej disciplíny spôsobí ujmu na zdraví, alebo živote iného zamestnanca. Pracovná disciplína má taktiež súvis aj s pracovnoprávnou zodpovednosťou a jej obligatórnymi predpokladmi danými právnou úpravou.