Exploring the Crucial Link between Boardroom Centrality and Stock Price Informativeness - Chiou, Chyi-Lun
Táto štúdia skúma funkciu prenosu informácií v rámci prepojených predstavenstiev analýzou vzťahu medzi vedením predstavenstva a synchronicitou výnosov akcií. Na vzorke taiwanských kótovaných spoločností z rokov 2007 až 2024 sme zistili významný pozitívny vzťah medzi vedením predstavenstva a synchronicitou výnosov akcií. Vedenie predstavenstva uľahčuje prenos informácií medzi prepojenými firmami, čo spôsobuje únik väčšieho množstva informácií špecifických pre danú firmu a ich započítanie do súčasných cien. To vedie k menšiemu prekvapeniu, keď sa v budúcnosti zverejnia nové informácie. V dôsledku toho by trhové faktory mali vysvetľovať viac výnosov akcií, čo by viedlo k vyššej synchronicite výnosov akcií. Úlohu informatívnosti ďalej podporujú dôkazy, ktoré ukazujú negatívny moderačný účinok pokrytia analytikmi a obratu akcií a pozitívny moderačný účinok skupinového držania. Empirické výsledky zostávajú spoľahlivé aj s alternatívnymi definíciami mier centrality a zohľadnením endogenity. Naše zistenia naznačujú, že informačné prostredie sa zlepšuje s prepojenými riaditeľstvami.