The Impact of Sales Growth on Manufacturing Companies’ Profitability in the Republic of Serbia – Panel Data Analysis - Nuševa, Daniela
Rast tržieb je jedným z kľúčových faktorov pre dosiahnutie cieľovej vysokej miery ziskovosti. Rast tržieb umožňuje komplexnejšie využitie kapacít spoločností, čím sa fixné náklady alokujú na vyššiu hodnotu tržieb, čo vedie k vyššej miere ziskovosti. Preskúmanie vplyvu rastu tržieb na ziskovosť výrobných spoločností v Srbskej republike v rokoch 2018 – 2021. Ziskovosť ako závislá premenná bola meraná ako návratnosť aktív, zatiaľ čo veľkosť spoločnosti, ukazovateľ bežnej likvidity, zadlženosť, rast tržieb a ukazovateľ zásob boli stanovené ako nezávislé premenné. Výskum bol založený na vzorke 200 pozorovaní veľkých a stredných výrobných spoločností a boli použité panelové regresné modely.