Global Minds, Local Impact: Exploring the Effect of Foreign Directors on Corporate R&D Expenditure - Pu, Tingqian
V súčasnom podnikateľskom prostredí sú výdavky spoločností na výskum a vývoj (R&D) kľúčové pre podporu technologických inovácií a pokrok v oblasti technologického pokroku. Zatiaľ čo sa veľa výskumov zameriava na vplyv predstavenstva na inovácie spoločností, úloha zahraničných riaditeľov pri formovaní výdavkov spoločností na výskum a vývoj, najmä v rozvojových krajinách, zostáva nedostatočne preskúmaná. Článok skúma kľúčovú úlohu zahraničných riaditeľov vo výdavkoch spoločností na výskum a vývoj v rámci čínskych kótovaných výrobných firiem. Poskytuje tiež dôkazy na mikroúrovni o ekonomických dôsledkoch zahraničných riaditeľov, berúc do úvahy heterogenitu vlastníckych práv, odvetvia, regionálnych rozmerov a pozícií v predstavenstvách. Na skúmanie vzťahu medzi zahraničnými riaditeľmi a výdavkami spoločností na výskum a vývoj boli vytvorené viacrozmerné regresné modely využívajúce statické obojsmerné modely s fixnými efektmi s klastrovanými robustnými štandardnými chybami a dynamické zovšeobecnené modely metódy momentov (GMM). Testy citlivosti zahŕňajú substitúciu závislých a základných vysvetľujúcich premenných. Okrem toho sa vykonáva test heterogenity a situačná analýza. Analýza heterogenity odhaľuje, že pozitívny vplyv zahraničných riaditeľov na výdavky na výskum a vývoj je výraznejší v súkromných podnikoch, high-tech odvetviach a ekonomicky rozvinutých regiónoch Číny. Situačná analýza ďalej potvrdzuje, že hlavnou hnacou silou tohto efektu sú zahraniční nezávislí riaditelia.