Duševná pohoda v pohybe: Preventívny model IN-MOVE - Kosturková, Martina
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varuje, že celkovo je potenciálne postihnutá ¼ populácie závažnými príznakmi depresie, úzkosti alebo stresu (údaj z roku 2023); 76 % ľudí priznáva, že ich duševné zdravie je ovplyvňované viacerými externými faktormi. Duševnú pohodu jedinca považujeme za dôležitý činiteľ, ktorý ovplyvňuje úroveň kritického myslenia a morálneho rozhodovania. Jedným z krokov, ktoré môžu eliminovať účinky negatívnych vplyvov, sú preventívne programy vhodné aj pre inkluzívne školské prostredie. Preventívny výchovný program IN-MOVE je postavený na empirických dôkazoch Self-determination, Self-Efficacy, sociálno-emocionálneho učenia a neuropsychologických modeloch duševného zdravia.