Nursing as Part of Care for the Poor in Slovak Villages in the First Half of the 20th Century - Konečný, Stanislav
Opatrovateľstvo a ošetrovateľstvo sa v našej krajine vyvinuli ako dva odlišné typy osobných služieb s historickým vzťahom, ktorý sa vyvíjal procesmi vzájomného oddeľovania a zbližovania. Cieľom je demonštrovať historicky overenú metódu integrovanej starostlivosti a ošetrovateľstva na lokálnej úrovni v rámci 1. Československej republiky. Okrem ošetrovateľstva poskytovaného sestrami v systéme verejného zdravotníctva boli obce povinné poskytovať starostlivosť aj ľuďom žijúcim v chudobe. Daný spôsob ošetrovateľstva sa javí ako najvhodnejší prístup k navrhovanej koncepcii dlhodobej starostlivosti o starších ľudí a ďalších príjemcov.