Environmental Claims and Harmonized Packaging Labeling: A Systematic Review of Effects on Consumer Behavior and a Comparison of EU Standards - Frešo, Slavomír, 1978-
Rastúci dopyt po udržateľných produktoch sprevádza prudký nárast environmentálnych tvrdení a označovaní na obaloch, čo často vytvára informačné zahltenie a riziko greenwashingu. Rozbor, ako rôzne typy etikiet (identifikácia materiálu, recyklovateľnosť, opätovné použitie) ovplyvňujú rozhodnutia o kúpe a správnosť triedenia domového odpadu. Zistenia potvrdzujú, že jasné, štandardizované a na akciu zamerané etikety sú najúčinnejšie pri podpore správneho triedenia, zatiaľ čo dôveryhodnosť zdroja etikety je kľúčová pre rozhodnutie pri kúpe. PPWR zavádza zásadnú harmonizáciu označovania, ktorá môže znížiť fragmentáciu a zmätok spotrebiteľov. Vzhľadom na neistý osud smernice o ekologických tvrdeniach sa zvyšuje dôležitosť povinnej harmonizácie PPWR ako nástroja na zabezpečenie overiteľných informácií.