Linking HR Scorecard to Strategy Creation in Industry Enterprises - Gallo, Peter
Skúmanie aplikácie metódy HR Scorecard v spojení s Balanced Scorecard na posilnenie obchodnej stratégie a podporu udržateľného rozvoja v priemyselných výrobných podnikoch. Štúdia sa zaoberá obmedzeným výskumom implementácie HR Scorecard, najmä v priemyselnom sektore, a skúma jej integráciu s Balanced Scorecard ako nástrojom pre strategické riadenie výkonnosti. Dotazníkový prieskum bol vykonaný medzi veľkými výrobnými podnikmi na Slovensku s viac ako 250 zamestnancami. Hypotézy vzťahov medzi premennými boli testované pomocou metódy chí-kvadrát. Analýza odhalila štatisticky významný vzťah medzi implementáciou Balanced Scorecard a používaním HR Scorecard. Zistenia ponúkajú praktické usmernenia pre manažérov a podnikateľov, ktorí zvažujú prijatie HR Scorecard. Poukazujú tiež na relatívne nízku mieru prijatia HR Scorecard medzi slovenskými podnikmi v porovnaní s ich medzinárodnými konkurentmi. Výsledky zdôrazňujú dôležitosť prepojenia HR Scorecard s Balanced Scorecard a s celkovou firemnou stratégiou ako prostriedkom na zlepšenie výkonnosti organizácie a podporu udržateľného rozvoja v priemyselných výrobných podnikoch.