Key Audit Matters as a Means of Communicating Environmental and Social Risks - Užíková, Zuzana, 2000-
Rastúci význam environmentálnych a sociálnych otázok v oblasti správy a riadenia spoločností zvyšuje vystavenie firiem rizikám udržateľnosti nad rámec tradičných finančných ukazovateľov. Audítori reflektujú tento vývoj prostredníctvom Kľúčových audítorských záležitostí (Key Audit Matters - KAM) a zdôrazňujú relevantnosť takýchto faktorov pre finančné zabezpečenie. Štúdia skúma audítorské správy 35 spoločností kótovaných na španielskom indexe IBEX 35 s cieľom posúdiť prítomnosť environmentálnych a sociálnych tém v KAM. Ďalej analyzuje, či firmy v sektoroch s vyšším rizikom s väčšou pravdepodobnosťou zverejnia takéto problémy. Analýza využíva automatizované spracovanie obsahu podporované systémom Retrieval-Augmented Generation (RAG), čím sa zabezpečuje systematická a replikovateľná identifikácia. Zistenia prehlbujú pochopenie toho, ako audítori začleňujú environmentálne a sociálne rozmery do komunikácie so zainteresovanými stranami a ilustrujú rozširujúcu sa úlohu KAM pri riešení výziev v oblasti udržateľnosti v rámci audítorského procesu.