Rethinking Foreign Language Education for Future Graduates - Némethová, Ildikó, 1974-
Prehodnotenie vzdelávania v cudzích jazykoch v reakcii na vyvíjajúce sa požiadavky globálneho trhu práce. Znalosť cudzích jazykov ako strategická výhoda, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou zamestnateľnosti a pripravenosti absolventov v rôznych profesijných sektoroch. Vychádzajúc z politických správ OECD a údajov od popredných nadnárodných zamestnávateľov, článok zdôrazňuje, ako sa znalosť cudzích jazykov posunula z doplnkovej na ústrednú úlohu v profesionálnych oblastiach. Článok kritizuje pretrvávajúcu štrukturálnu a ideologickú zotrvačnosť v rámci terciárnych inštitúcií, ktoré považujú učenie sa jazykov za kultúrny voliteľný predmet a nie za funkčnú základnú zručnosť. Dokument zdôrazňuje potrebu inštitucionálnej reformy, ktorá zahŕňa spoločný návrh učebných osnov, multimodálne hodnotenia a medzisektorové štruktúry riadenia. Zdôrazňuje tiež dôležitosť zvyšovania kvalifikácie učiteľov a partnerstiev so zamestnávateľmi pri udržiavaní inovatívnej jazykovej pedagogiky.