Interkulturelle und Interreligiöse Kompetenz - Kucharová, Jana, 1981-
Globalizácia je fenomén, ktorý dnes neustále sprevádza ľudí, nielen v každodenných situáciách, ale aj na pracovisku. Je prirodzené a samozrejme aj výhodné, aby ľudia hovorili viacerými cudzími jazykmi. Učenie sa cudzieho jazyka však nie je len o učení sa jazyka, komunikačných nástrojoch a gramatických pravidlách; znamená to aj zapojenie sa do kultúry krajín, kde sa cieľovým jazykom hovorí. Kultúra je tiež veľmi rozmanitý fenomén, pretože význam tohto pojmu je veľmi široký. Jedným z aspektov kultúry je náboženstvo. Náboženstvo je úzko späté s kultúrou krajiny alebo regiónu. Preto má zmysel venovať sa téme interreligióznej kompetencie vo vzťahu k interkultúrnej kompetencii. Ak je náboženstvo súčasťou kultúry a osvojenie si cudzieho jazyka súvisí s rozvojom interkultúrnej kompetencie, potom je relevantné upriamiť pozornosť na interreligióznu kompetenciu. Interkultúrna komunikácia často znamená aj interreligióznu komunikáciu. Interkultúrna kompetencia, ktorej osvojenie umožňuje ľuďom úspešne komunikovať v interkultúrnom dialógu, musí preto zahŕňať aj interreligióznu kompetenciu, ktorá je dôležitým predpokladom úspešného interreligiózneho dialógu. Prepojenie interkultúrnej a interreligióznej kompetencie a poukázanie na dôležité aspekty súvisiace s týmto prepojením.