The Teacher as a Catalyst for the Humanization of Education - Kunovská, Ingrid, 1976-
Proces humanizácie vzdelávania a odbornej prípravy sa sústreďuje na štyri kľúčové oblasti. Prvou je vzťahová oblasť, ktorá si vyžaduje zmenu postojov učiteľov k študentom s dôrazom na rešpekt, empatiu a vzájomné porozumenie. Druhá oblasť sa týka cieľov vzdelávania a výchovy, ktoré si vyžadujú preorientovanie, aby odrážali súčasné hodnoty a potreby. Rovnako kritická je obsahová oblasť, ktorá musí reagovať na záujmy a potreby študentov, ako aj na vyvíjajúce sa spoločenské požiadavky. Štvrtou a rovnako dôležitou je procedurálna oblasť. Tá zahŕňa podmienky a metódy, ktorými sa vzdelávanie a odborná príprava uskutočňujú, a ktoré sa musia neustále prispôsobovať kontextovým zmenám a vznikajúcim trendom v danej oblasti a širšej spoločnosti, v ktorej vzdelávací proces prebieha. Keďže sa proces humanizácie vzdelávania a odbornej prípravy neustále vyvíja, jeho neustály pokrok zostáva nevyhnutný. V tomto kontexte učiteľ preberá kľúčovú úlohu pri formovaní a riadení tejto transformácie. Práca skúma a prezentuje úlohu učiteľa pri presadzovaní humanizácie vzdelávania a odbornej prípravy.