The Impact of the Belt and Road Initiative on Country Indebtedness - Hrubšová, Andrea, 1999-
Tento výskum skúma vplyv čínskej iniciatívy Pás a cesta (BRI) na úroveň verejného dlhu v zúčastnených krajinách. Pomocou panelového súboru údajov pokrývajúceho 173 krajín v rôznych príjmových skupinách a regiónoch aplikujeme kvantitatívnu analýzu na posúdenie, či je zapojenie BRI spojené so zvýšenou zadlženosťou štátov. Štúdia zahŕňa makroekonomické a inštitucionálne premenné na zachytenie štrukturálnej aj politickej dynamiky. Naše zistenia naznačujú nuansované vzťahy medzi účasťou v BRI a výsledkami dlhu, pričom zdôrazňujú dôležitosť kvality riadenia, ekonomickej štruktúry a podmienok financovania. Výsledky prispievajú k literatúre o udržateľnosti dlhu v kontexte globálnych infraštruktúrnych iniciatív a ponúkajú poznatky založené na dôkazoch pre tvorcov politík, ktorí zvažujú externé financovanie rozvoja.