Environmental Regulations as a Driver of Innovation in Slovak Enterprises - Ševčíková, Renáta, 1982-
Štúdia skúma vplyv environmentálnych predpisov a environmentálnej politiky na inovačné procesy v podnikoch. Teoretická časť definuje kľúčové koncepty, nástroje a strategické rámce, ako napríklad Agenda 2030 a Európska zelená dohoda, ktoré formujú regulačné prostredie. Empirická časť je založená na dotazníkovom prieskume medzi slovenskými podnikmi. Výsledky ukazujú, že primárnym motorom inovácií je environmentálna zodpovednosť (43 %), nasledovaná dodržiavaním predpisov (31 %). Viac ako 64 % respondentov vníma predpisy ako tlak, no často aj ako stimul pre adaptáciu a modernizáciu.