Sustainable Product Design through Materials, Manufacturing and Digital Technologies - Ševčíková, Renáta, 1982-
Článok sa zameriava na koncept udržateľného dizajnu produktov, ktorý sa čoraz viac objavuje ako kľúčový prístup integrujúci environmentálne, ekonomické a sociálne rozmery v celom životnom cykle produktu. Prehľad literatúry zdôrazňuje historické základy formované prácami Buckminstera Fullera a Victora Papaneka, ako aj vývoj súčasných prístupov vrátane ekodizajnu, dizajnu pre udržateľné správanie a biomimikry. Empirické zistenia preukazujú rastúce využívanie obnoviteľných, biologicky rozložiteľných a recyklovaných materiálov s praktickými príkladmi potvrdzujúcimi ich použiteľnosť v rôznych odvetviach.