Registrácia podľa § 7a zákona o DPH po novele v roku 2025 - Cígerová, Nadežda
Článok približuje podmienky registrácie vrátane náležitostí štandardizovaného registračného formulára, pričom uvádza aj špecifické situácie osoby, ktorá sa registrovala pre DPH. Nezmieňuje teda len dodanie a prijímanie služieb v rámci Európskej únie a ich vykazovanie v tlačivách, ale aj napr. nadobudnutie nového dopravného prostriedku, obchodovanie v rámci tzv. „call-off stock“, nadobudnutie tovaru z EÚ alebo ako postupovať v prípade, ak sa kúpi tovar v tuzemsku od zahraničného dodávateľa. Článok sa primárne týka podnikateľských subjektov (neplatiteľov DPH), ale približuje aj občianske združenia (neziskové organizácie) – kedy sa ich registrácia pri službách týka a kedy nie. Môže nastať aj situácia, že podnikateľ sa zaregistruje len jednorazovo, preto upriamuje pozornosť aj na podmienky zrušenia registrácie.