UK Participation in Manufacturing Global Value Chains - Hošoff, Boris
Od 70. rokov 20. storočia podiel Spojeného kráľovstva na zamestnanosti v priemysle neustále klesá a v poslednom desaťročí je výrazne nižší ako v porovnateľných ekonomikách. Tento trend pretrváva aj pri zohľadnení nepriamych vplyvov na súvisiace odvetvia. Insourcing a medzisektorový outsourcing sa rozrástli, zatiaľ čo offshoring, najmä do krajín EÚ, klesol, čo odráža posun smerom k väčšej sebestačnosti v období pred brexitom. Od roku 2010 do roku 2020 dopyt po výrobných produktoch v Spojenom kráľovstve vytvoril v EÚ menej pracovných miest ako mimo nej. V rámci Spojeného kráľovstva sa zamestnanosť vytvorená britským výrobným subsystémom sústreďuje najmä v stredne vysoko a nízko technologicky vyspelých odvetviach a v službách s nízkou znalostnou náročnosťou. Okrem toho obmedzená integrácia do zahraničných výrobných subsystémov v kombinácii s klesajúcim dopytom zo strany tradičných partnerov (EÚ-15, EÚ-12, Severná Amerika) podčiarkuje oslabovanie globálnych väzieb, a to aj napriek určitému rastu zamestnanosti poháňanému dopytom z Ázie a iných regiónov.