Úprava pracovného času v záujme zabezpečenia zdravia zamestnancov v pracovnom pomere - Hrtánek, Ladislav
V prípade určitých kategórií zamestnancov právna úprava umožňuje individuálnu špecifickú úpravu pracovného času zamestnávateľom. Ide napríklad o tehotné ženy, matky do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiace ženy, ktoré nesmú byť zamestnávané prácami, ktoré sú pre ne fyzicky náročné, a môžu mať špecifické požiadavky na úpravu pracovného času v ich prípade. Právna úprava taktiež umožňuje preradenie zamestnanca, pokiaľ sú splnené predpoklady dané taxatívnym právnym výpočtom. Rovnomerné rozvrhnutie času predstavuje vhodnú alternatívu pre špecifické kategórie zamestnancov. Pružný pracovný čas je buď rovnomerným, alebo nerovnomerným rozvrhnutím pracovného času a umožňuje zosúladenie pracovných úloh s osobnými záujmami zamestnanca pracujúceho v pracovnom pomere.