Prítomnosť sprevádzajúcej osoby pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti - Kavarniková, Lenka
Téma prítomnosti sprevádzajúcej osoby pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti sa v ostatnom období dostáva do popredia nielen v odbornej diskusii, ale aj v legislatívnej oblasti. Otázka, či má pacient právo byť sprevádzaný ním určenou osobou a či má poskytovateľ zdravotnej starostlivosti povinnosť takúto prítomnosť umožniť, je čoraz aktuálnejšia. Slovenský právny poriadok po dlhé roky takúto všeobecnú povinnosť nezakotvoval, pričom jednotlivé prípady sa riešili najmä v rámci vnútorných pravidiel nemocníc. Postupne sa však v právnej úprave objavujú ustanovenia, ktoré vybraným skupinám pacientov priznávajú právo na prítomnosť sprevádzajúcej osoby, a to nielen v súvislosti s pôrodom, ale aj pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti osobám s ťažkým zdravotným postihnutím či deťom.