Die Macht der Worte im politischen Diskurs: Sprache als Instrument der Manipulation - Štefančík, Radoslav, 1976-
Jazyk je najdôležitejším nástrojom politika. Slúži ako komunikačné médium a je základným nástrojom na formovanie reality a ovplyvňovanie spoločenského diskurzu. Táto práca sa zameriava na mechanizmy manipulácie s jazykom v politickom diskurze. Analyzuje jazykové prostriedky na príklade metafory, ktorou politici zámerne označujú a dehumanizujú aktérov migračných procesov. Týmto spôsobom vytvárajú predpoklady na presadzovanie rôznych manipulatívnych naratívov. Text využíva metódu diskurzívnej analýzy, prostredníctvom ktorej identifikuje rôzne formy manipulácie v rámci slovenského migračného diskurzu. Práca ukazuje, ako jazyk nielen odráža spoločenské vzťahy, ale ich aj aktívne vytvára a reprodukuje.