Migračný diskurz na Slovensku v kontexte parlamentných volieb 2023 - Štefančík, Radoslav, 1976-
Migrácia a migračná politika patri v krajinách západnej Európy k tradičným témam volebných kampaní. Rastom popularity populistických alebo priamo krajne pravicových či ľavicových straníckych formácií sa migračné procesy stávajú v nejednej krajine dokonca hlavnými témami predvolebných diskusií. Spravidla populistické, radikálne a extrémistické strany prichádzajú tradične s antiimigračnými postojmi, predstavujú migráciu ako ohrozenie pre domácu populáciu, a to na viacerých úrovniach: osobnej bezpečnosti, ekonomickej, politickej či kultúrnej.