Financial Market Law, its Definition, and Place in the Legal System - Janovec, Michal
Tento článok sa snaží definovať a zaradiť finančný trh do oblasti práva, v ktorej sa možno s finančným trhom stretnúť. Základom skúmania bude nielen samotný finančný trh, ale aj vzťahy a právne normy s ním súvisiace. Jedným z výsledkov tohto článku bude súhrn tých najzásadnejších definičných znakov toho, čo pojem finančný trh obsahuje a najmä aké spoločenské a právne vzťahy sa na finančnom trhu uskutočňujú. Analýza finančného trhu spoločne s analýzou spoločenských vzťahov na finančnom trhu odohrávajúcich sa, pomôže presnejšie vymedziť prostredníctvom metódy indukcie aj oblasť, prípadne výseč práva, v ktorej sa predmet tohto článku nachádza. Cieľom tohto článku je zhrnúť základné definičné znaky finančného trhu a vymedziť právo finančného trhu v právnom poriadku. Ambíciou článku je teda preskúmať vymedzenie práva finančného trhu a predložiť čo najpresnejšiu definíciu finančného trhu ako takého, pokiaľ je také presné vymedzenie možné.