K právnej úprave predpojatosti zamestnanca správneho orgánu v správnom konaní - Horvat, Matej
Článok sa zaoberá základnými pravidlami správneho konania podľa Správneho poriadku, ktoré upravujú postup správnych orgánov, účastníkov konania a ďalších subjektov, ktoré zahŕňajú zásady ako viazanosť verejnej správy právnym poriadkom, rovnosť účastníkov konania, materiálnu pravdu, rýchlosť a hospodárnosť konania. Konkrétne článok analyzuje právno-teoretický aj praktický pohľad na vylúčenie zamestnanca správneho orgánu pre jeho predpojatosť zo správneho konania, ktorú vníma ako predpoklad pre zabezpečenie objektívneho a spravodlivého rozhodovania. V rámci analýzy sú konfrontované relevantné národné súdne rozhodnutia a vedecká literatúra, pričom sa využívajú metódy komparácie, deskripcie a syntézy. V konkrétnostiach sa článok venuje obligatórnym dôvodom vylúčenia zamestnancov správnych orgánov z konania, ktoré sú taxatívne vymedzené v zákone, a ich aplikácii v praxi. Článok tiež rozoberá procesné aspekty rozhodovania o námietkach predpojatosti a ich komunikáciu správnym orgánom, vrátane formálnych a neformálnych postupov. Na záver článok ponúka návrhy de lege ferenda na zlepšenie právnej úpravy, ktoré by mohli prispieť k rýchlejšiemu a efektívnejšiemu správnemu konaniu.