Umelecké diela ako dlhodobý hmotný majetok verzus dlhodobý finančný majetok – účtovné a daňové aspekty - Sandtner, Lucia
Umelecké diela (obrazy, plastiky, sochy, zbierky a iné výtvarné predmety) sú špecifickým druhom majetku, ktorý sa v účtovníctve podnikateľov aj neziskových subjektov objavuje čoraz častejšie. Okrem estetickej a kultúrnej hodnoty plnia v podnikateľskom prostredí aj ekonomickú a reprezentatívnu funkciu. Správne účtovné zaradenie umeleckého diela ako dlhodobého hmotného majetku alebo ako dlhodobého finančného majetku je nevyhnutné nielen z dôvodu správneho vykazovania vo finančných výkazoch, ale aj z hľadiska daňového uznania výdavkov. DPH a špecifiká pri kúpe a predaji umeleckých diel. Ocenenie, znalecké posudky a inventarizácia.