Stratené roky života v dôsledku úmrtí na odvrátiteľné príčiny smrti na Slovensku a v jeho regiónoch - Šprocha, Branislav
Jedným z dôležitých dôvodov nižšej strednej dĺžky života pri narodení na Slovensku v porovnaní s niektorými krajinami najmä severnej a juhozápadnej Európy sa ukazuje vyššia úmrtnosť na odvrátiteľné príčiny smrti. To sa odzrkadľuje aj na predčasných úmrtiach a stratených rokoch života v dôsledku úmrtí na tieto špecifické príčiny smrti. Cieľom príspevku je empirická identifikácia stratených rokov života na Slovensku a v jeho regiónoch v dôsledku príčin smrti, ktoré sú podľa najnovšej klasifikácie Eurostatu a OECD vnímané ako odvrátiteľné. Snažíme sa pritom ukázať na hlavné vývojové trendy. Analyzujme aj vnútornú štruktúru odvrátiteľnej úmrtnosti v zmysle jej hlavných troch podskupín. Regionálna analýza sa zameriava predovšetkým na vývoj a identifikáciu hlavných priestorových rozdielov v stratených rokoch života, ktoré boli dôsledkom predčasných úmrtí na niektorú z odvrátiteľných príčin smrti.