Témy, mobilizácia a vývoj zastúpenia politických skupín v Európskom parlamente. Komparácia vybraných aspektov volieb do Európskeho parlamentu v rokoch 2019 a 2024 - Žac, Matúš
Tento článok analyzuje a porovnáva vybrané aspekty volieb do Európskeho parlamentu v rokoch 2019 a 2024, pričom sa zameriava na hlavné volebné témy, dynamiku kampaní a politické zmeny v Európskom parlamente. Štúdia identifikuje faktory, ktoré umožnili hlavným proeurópskym frakciám udržať si väčšinu kresiel v Európskom parlamente napriek rastúcej podpore euroskeptických a pravicovo-populistických síl. Pozornosť sa venuje absorpcii nových politických trendov hlavnými frakciami, pričom sa skúmajú ich reakcie na environmentálnu politiku, migráciu, geopolitické výzvy a hospodársku stabilitu. Taktiež sa skúma fragmentácia euroskeptických a krajne pravicových strán a analyzuje dôvody, prečo sa im nepodarilo výrazne narušiť rovnováhu síl v Európskom parlamente. Výsledky ukazujú, že schopnosť hlavných frakcií prispôsobiť sa meniacemu sa politickému prostrediu bola kľúčovým faktorom ich pokračujúcej dominancie, zatiaľ čo hlavné strany boli schopné efektívne reagovať na nové výzvy a zahrnúť ich do svojich politických stratégií.