Skúmanie vzťahov medzi digitálnym marketingom a správaním sa spotrebiteľov - Johanesová, Veronika
Článok skúma komplexný vzťah medzi digitálnym marketingom a správaním spotrebiteľov, pričom sa zameriava na udržateľnosť ako kľúčový faktor. Na úvod sú definované pojmy marketing a digitálny marketing, pričom je zdôraznené, že marketing presahuje reklamu a zahŕňa riadenie dopytu a vzťahov so spotrebiteľmi. Následne je predstavená metodológia prieskumu, ktorý bol realizovaný prostredníctvom dotazníka rozoslaného medzi respondentmi na Slovensku. Výskumné otázky sa zameriavajú na povedomie spotrebiteľov o digitálnom marketingu, vplyv udržateľnosti na nákupné rozhodnutia a zmeny v správaní spotrebiteľov v dôsledku udržateľného marketingu. Výsledky analýzy naznačujú slabé, ale zaujímavé korelácie medzi uvedenými faktormi, pričom sa ukazuje, že spotrebitelia s vyšším povedomím o digitálnom marketingu sú skeptickejší, a že udržateľnosť má obmedzený, ale pozitívny vplyv na ich rozhodovanie. Na záver článok podčiarkuje význam integrácie udržateľnosti do digitálneho marketingu a potrebu transparentnosti zo strany značiek na budovanie dôvery spotrebiteľov.