Prieskum kultúry bezpečnosti a jej význam v priemyselných podnikoch - Mandáková, Martina
Kľúčovou podmienkou úspešnosti každej organizácie, podnikateľského, či nepodnikateľského charakteru je uvedomiť si hodnotu a význam človeka v pracovnom procese. Dotazníkové prieskumy sú nástrojmi slúžiacimi pri zbere údajov od väčšieho počtu respondentov, sú využívané v oblastiach od spoločenských vied až po prieskum trhu, spokojnosť zamestnancov, ich postoje či spätnú väzbu pre organizáciu. Článok sa venuje dotazníkovému prieskumu kultúry bezpečnosti v konkrétnom mestskom podniku na západnom Slovensku (environmentálny priemysel, odpadové hospodárstvo) a využitím štatistických metód pri vyhodnocovaní údajov dotazníka. Cieľom je poukázať na dôležitosť vypracovania a dodržiavania kultúry bezpečnosti pre priemyselné podniky a načrtnúť možné ďalšie oblasti výskumu pre kultúru bezpečnosti.