Hodnotenie výkonnosti krajín V4 prostredníctvom indikátorov obehového hospodárstva - Kollár, Vojtech
Článok prostredníctvom vybraných ukazovateľov prezentuje propagáciu modelu obehového hospodárstva v krajinách V4 a Rakúska v porovnaní s priemerom vybraných ukazovateľov Európskej únie v období rokov 2014 – 2022. Prostredníctvom vybraných ukazovateľov, ktoré Európska komisia prijala v januári 2018 (a adaptovala v máji 2023) ako rámec pre monitorovanie obehového hospodárstva, autori sledovali pokrok vo vybraných členských štátoch EÚ na základe kľúčových ukazovateľov. Na základe ukazovateľov v monitorovacom rámci EÚ sa autori zamerali na produkciu komunálneho odpadu a mieru jeho recyklácie, ktorá je kľúčovým faktorom pri prechode z lineárnej ekonomiky na obehovú ekonomiku.