The Conspicuous Consumption Phenomenon in Saudi Arabia - Mohamed Meteb, Alotaibi
S tendenciou Saudskej Arábie zavádzať politiku ekonomickej otvorenosti voči svetu od začiatku 80. rokov 20. storočia sa zvýšil fenomén okázalej spotreby (spoločnosť spotreby a napodobňovania). Postupom času sa účinky tohto fenoménu rozšírili na skupiny s nízkymi príjmami, najmä na mladých ľudí, a pre niektorých mladých ľudí to bol motív, aby si nelegálne zarobili peniaze. Okrem toho banky a finančné inštitúcie poskytujú jednotlivcom finančné prostriedky na financovanie neodôvodnenej okázalej spotreby. Identifikácia konceptu tohto fenoménu na sociálnej, ekonomickej a kultúrnej úrovni. Objasnenie najvýznamnejších faktorov ovplyvňujúcich tento fenomén a jeho následné ekonomické a sociálne dôsledky a riziká. Odporúčania na obmedzenie šírenia tohto javu v budúcnosti. Sociálny prieskum prostredníctvom vzorového dotazníka pre (300) respondentov v troch rôznych oblastiach Saudskej Arábie. Výsledky naznačujú, že spoločenské postavenie a dominancia zvykov a tradícií, bankových služieb a splátkového predaja zohrávajú hlavnú úlohu pri zvyšovaní fenoménu okázalej spotreby v Saudskej Arábii. Práca odporúča racionalizáciu okázalej spotreby s cieľom znížiť jej negatívne ekonomické účinky v budúcnosti, dosiahnuť efektívnosť vo využívaní zdrojov, znížiť plytvanie a šíriť kultúru sporenia a investovania v saudskej spoločnosti.